Anorexia

Uch jag hittade en jätte hemsk sida på internet där personer med anorexia är medlemar och stötar varandra. Sidan var svensk och hade över 7000 medlemmar som tipsade varandra om vad man kan göra istället för att äta, hur man kan spy upp mat , hur man kan göra för att ingen ska märka någonting m.m.

Varför får sånna här sidor finnas egentligen? Varför tar dem inte bort den? Anorexia är en dödlig sjukdom som vi alla vet och det hela kan ju leda till att det går så långt att någon dör.

Nej det var fan hemskt att se :(





Är någon intresserad av att läsa mer om detta, så varsågod mitt arbete som jag skrev för 1 år sedan i en hälsokurs



Ätstörningar


Det är vanligt med ätstörningar spec bland unga tjejer mellan 13-30, man räknar med att mellan 5-10% tjejer i den åldern är drabbade. Av det kan man få en siffra på 100 000 tals.

Räknar man sen med kvinnor över 30 och män så får man en betydligt högre siffra.


Det finns inga enkla förklaringar till varför man utvecklar en ätstörning men man tror att det kan ha med samhällets skönhetsideal, den egna självbilden som man har, personlighetsdrag, svåra upplevelser under uppväxten, hur den egna kroppen reagerar på bantning och om man har en ärftlig benägenhet. Allt detta skappar en grund för ätstörning.


Jag ska berätta om två vanliga ätstörningar Anorexi och Bulimi.

  

  

Anorexi


Anorexia beskrevs medicinskt första gången i slutet av 1600-talet av Richard Morton och 100 år efter det blev den känd. Nu är den mycket vanlig och man debbaterar om annorexi i såval mediciniska kretsar som i samhället i övrigt.


Om man har anorexi så är man fixerad vid sin kropp, man svälter sig själv och ägnar sig åt överdriven träning. Man känner sig tjock fast att man egentligen är ett levande skelett. Man har alltså skapat sig en falsk, förvrängd och felaktig bild av sin egna kropp. Kontrollbehovet är väldigt stort, man räknar kalorier och resultat.

Vikten är så låg att normala bilogiska funktioner inte längre fungerar bl så är

mensbortfall, avfall av huvudhåret, kroppshåret ökar, benskörhet, frysa, se suddigt m.m vanligt.

Det är vanligt att man får depresion, ångest, tvångstankar och tvångshanlingar.


Ett normalt BMI är 20-25 men har man anorexi så är det 18.


Dödlighet förekommer vid anorexi detta eftersom vid "oavbrutten svält så dör en person - frågan är inte om utan när". Men anorexi går att bota även om det är svårt och ta flera år, det är också vanligt att personen får återfall. En av andledningarna till att det är så svårt är att personen själv förnekar och ser inte anorexin och vill inte bota det tex kan ljuga om att de har ätit.


Bulimi


Bulimi är vanligare än anorexia man räknar med att 2 av 10 personer är drabbade men det kan vara betydligt fler eftersom de flesta försöker dölja det.

Bulimi är som en ond cirkel som man kan hamna i när man vill gå ner i vikt.

Man låter bli att äta vissa näringsämnen som förknippas med risken att gå upp i vikt, så som kolhydrater, fett och socker. Men detta leder till att kroppen får ett otroligt sug efter just dessa ämnen som man vill undvika. Kroppen framkallar en attack av hetsättning av dessa ämen.

Bialogisk kan man se det som kroppens rop på hjälp. Men efter att man har hetsätit så hamnar man i sådan ångest att man kräks upp maten, använder laxermedel eller ägnar sig åt överdriven motion för att på så så sätt "bli av" med födan.


Eftersom man känner stor skuld och skam för sitt ätbetende, försöker man dölja problemen och låsats att allt är bra. Inombords känner man sig däremot misslyckad som person och maktlös inför sitt ätande. Tankarna krektsar ständigt kring mat. Att koncentrationsförmågan, sömnen försämras är vanligt och att man blir deprimerad, självmordstankar och social isolering.

Just eftersom man försöker förneka det och att man ser helt normal ut gör att det är svårt att bota det.


Andra saker man kan få av bulimi är Mag-Tarm problem, Mensen försvinner och Tandskaddor eftersom att kräk och magsafter fräter på tänderna. 



En del som drabbas av bulimi har tidigare haft anorexi. Man kan även ha symtom av anorexi och bulimi samtidigt. Detta är mycket farligt eftersom man har låg kroppsvikt samtidigt som man hetsäter, kräks och missbrukar laxermedel.

Vissa som har bulimi känner sig som "misslyckade anorektier" och kan längta tillbacka till den tiden då de åtminstone var "duktig" på någonting - att banta och hålla vikten.




 


Kommentarer
Postat av: Louise..

hej !

sökte på anorexia, för ja just nu håller på med ett arbete om det !! usch va hemsk om den där sidan! :/ ..

tänkte bara lämna en kommentar iaf =) kram

2009-05-12 @ 19:57:35
URL: http://louiseelfwing.blogspot.com/
Postat av: en smalis

bara för att du är ett fetto!!!!!

skaffa anorexia tjockis!

2009-05-19 @ 12:39:04
Postat av: rebecka

hej. vad heter den där sidan du pratar om i texten? :p

2009-07-24 @ 21:18:06
URL: http://metrobloggen.se/rebeckauknow

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback